100 de euro pe hectar, despăgubire pentru cei afectați de războiul cu Ucraina

Adam Gheorghe Data publicării: Data actualizării:
fonduri agricultura
sursa: shutterstock.com/

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va demara săptămâna viitoare plata subvenției de 100 euro/hectar, reprezentând ajutorul pentru sectorul vegetal pe cadrul de criză Ucraina, respectiv 100 euro/echivalent UVM pentru sectoarele suin și avicol pentru capacitatea de producție, în condiții minime de bunăstare deținută de fiecare beneficiar.

Ministrul Florin Barbu a stabilit cu echipa de conducere a MADR și cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) că ținta pentru a demara aceste plăți este data de 15 mai.

“Fermierii vor primi 100 euro/hectar, respectiv 100 euro pentru UVM la porc și pasăre. Vor primi acești bani chiar dacă plafonul estimat inițial pentru plata despăgubirilor va fi depășit. În acest sens avem în vedere o suplimentare a bugetului, pentru a asigura cuantumul de 100 de euro tuturor beneficiarilor eligibili”, a declarat Florin Barbu.

Centrele județene ale Agenției de Plăți pentru Intervenție în Agricultură vor efectua plățile către toți beneficiarii eligibili, imediat după aprobarea suplimentării bugetului necesar.

Potrivit unui act normativ adoptat în acest an de Guvernul României, coeficienții de conversie pentru stabilirea cuantumului pe care crescătorii îl pot obține pentru fiecare animal/pasăre sunt cei prevăzuți în anexa nr. 1 la Regulamentul (UE) 2018/1091 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018, respectiv:

  • 0,3 UVM pentru porc gras (30 euro/cap),

  • 0,5 UVM pentru suine de reproducție, respectiv scroafe și scrofițe (50 euro/cap),

  • 0,007 UVM pentru pui de carne și pui eclozionați (0,7 euro/cap),

  • 0,03 pentru pui de curcă și pui eclozionați de curcă (3 euro/cap),

  • 0,014 UVM pentru tineret de înlocuire și găini ouătoare, tineret de reproducție şi găini rase grele (1,4 euro/cap).

Beneficiari

Potrivit reglementărilor în vigoare, beneficiari ai schemelor de ajutor pot fi:

a) crescători de suine persoane juridice, întreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, precum și societăți agricole care au desfășurat activitate de îngrășare și/sau reproducție a suinelor, în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023;

b) crescători de păsări persoane juridice, întreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, precum și societăți agricole care au desfășurat activitate de de reproducție și/sau incubație și/sau creștere a păsărilor pentru carne sau ouă, în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023.