Americanii de la BSOG vor umple Marea Neagră de eoliene

Sorin Andone Data publicării:
eoliene offshore
Foto: Profimedia

Americanii de la Romania Black Sea Oil & Gas (BSOG) au finalizat un studiu de fezabilitate privind energia eoliană offshore în zonele cu potențial din sectorul românesc al Mării Negre unde ei deja exploatează gaz din perimetrul Midia, relatează Offshore - energy.biz .

Anul trecut, BSOG și partenerii săi de la Midia Gas Development (MGD) au dezvăluit planurile de a utiliza infrastructura MGD existentă pentru a conecta până la 3 GW de energie eoliană offshore la rețeaua națională. 3 GW ar însemna practic dublarea capacității din onshore (pe uscat) pe care o are România și un efort consistent al Transelectrica pentru ca rețeaua să poată primi această cantitate suplimentară în energie.

Studiul de fezabilitate a fost realizat de compania britanică de consultanță în domeniul energiei regenerabile OWC și de ABL Romania, care a efectuat o evaluare zonală și o serie de studii tehnico-economice pentru BSOG.

„Suntem încântați să lucrăm cu OWC pentru a evalua mai pe deplin potențialul tehnic și viabilitatea comercială a dezvoltării eoliene offshore în Marea Neagră din România și capacitatea de a utiliza coridorul energetic existent al Midia Gas Development (MGD) și terenurile noastre existente de la MGD pentru instalațiile de recepție pentru a realiza până la 3GW de dezvoltare pentru România”, a declarat directorul general al BSOG, Mark Beacom.

În iulie 2023, BSOG a anunțat că, împreună cu partenerii săi MGD, Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia, compania a demarat procesul de autorizare pentru un coridor energetic în Marea Neagră de-a lungul infrastructurii existente a Proiectului MGD pentru a conecta viitoarele parcuri eoliene offshore la rețeaua națională de energie electrică Transelectrica (SEN).

Cu o capacitate proiectată de 3 GW și o lungime de 126 de kilometri, acesta ar fi primul coridor energetic permis în Marea Neagră din România, a declarat anul trecut BSOG, adăugând că se așteaptă la finalizarea procedurilor de reglementare până la jumătatea anului 2024. OWC a dezvăluit că firma de consultanță a finalizat studiul de fezabilitate privind energia eoliană offshore pentru BSOG pe 8 mai, la aproximativ o lună după ce a fost adoptat proiectul de lege privind energia eoliană offshore din România.

Conform noii legi, guvernul își propune să desemneze zonele de energie eoliană offshore și să definească procedurile de licitație până la jumătatea anului 2025, cu un plan pentru ca primul proiect eolian offshore din România să fie construit până în 2032.

În februarie 2024, Banca Mondială a prezentat proiectul de concluzii al studiului privind foaia de parcurs a României pentru energia eoliană offshore, potrivit căruia până la 7 GW de capacitate eoliană offshore ar putea fi instalată în România până în 2035. Potrivit estimărilor Băncii Mondiale privind potențialul tehnic eolian offshore al României, țara are un potențial de 76 GW de resurse eoliene offshore care pot fi exploatate, dintre care 22 GW sunt potrivite pentru turbine eoliene fixe de fund și 54 GW pentru cele plutitoare.