IMM-urile care investesc în inovație primesc finanțări nerambursabile. Câți bani se alocă

Adam Gheorghe Data publicării:
bani euro germania
sursa: gettyimages.com/

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță că Inițiativa Vanguard a lansat un mecanism nou și unic de finanțare interregională, conceput pentru a sprijini proiectele inovatoare, sub denumirea de VInnovate 2024. Apelul lansat oferă sprijin financiar IMM-urilor din Regiunea Nord-Est și vizează proiecte în domeniile agroalimentar si industria lemnului, energie, textile, tehnologia informației și comunicațiilor (TIC), turism, mediu, sănătate. Fiecare proiect poate beneficia de finanțări de până la 200.000 de euro.

Inițiativa Vanguard (VI) este o alianță strategică a 44 regiuni europene lider în inovare, ce sprijină modernizarea industrială, competitivitatea și internaționalizarea lanțurilor valorice europene. VI a proiectat și pregătit un mecanism interregional de sprijin, prin activarea și combinarea de finanțări regionale, sub denumirea de VInnovate 2024.

Prin acest apel este susținută participarea întreprinderilor din Regiunea Nord-Est la proiecte de cercetare-dezvoltare și inovare (CDI) în parteneriat cu una sau mai multe organizații externe membre ale Inițiativei Vanguard care fac parte din următoarele regiuni / țări:

  1. Austria Inferioară (Austria)
  2. Flandra (Belgia)
  3. Valonia (Belgia)
  4. Saxonia Inferioară (Germania)
  5. Emilia-Romagna (Italia)
  6. Est NL (Olanda)
  7. Sud NL (Brabant, Olanda)
  8. Nord-Est (România)
  9. Galicia (Spania)
  10. Norte (Portugalia)
  11. Țara Galilor (UK)

Pe lângă unul sau mai multe IMM-uri, un consorțiu VInnovate poate fi compus din companii mari, universități, centre de cercetare/facilități, infrastructuri de cercetare și tehnologie.

Cine poate participa

În Regiunea Nord-Est, solicitanții eligibili trebuie să se încadreze în categoria IMM-urilor (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii) și să vizeze proiecte în domeniile: agroalimentar si industria lemnului, energie, textile, TIC, turism, mediu, sănătate.

Tipuri de proiecte finanțate

Proiectele eligibile trebuie să aibă în vedere confirmarea funcționalității unui prototip și validarea acestuia în mediu operațional. Acest lucru se va face prin parcurgerea etapelor de maturitate tehnologică (TRL) de la nivelul TRL 6 (Demonstrația prototipului de sistem / proces într-un mediu operațional) la TRL 7 (Sistem pilot integrat demonstrat) și/sau TRL 8 (Sistem încorporat în design comercial).

Beneficii

Un prim beneficiu îl reprezintă finanțarea proiectelor inovative cu impact semnificativ pentru industrie cu un grant nerambursabil de până la 200.000 euro. Acest lucru va duce la sporirea competitivității și productivității companiei prin dezvoltarea de noi produse, servicii și tehnologii inovatoare cu potențial de piață real. De asemenea, Vinnovate 2024 permite facilitarea tranziției către o economie bazată pe valoare adăugată ridicată, dezvoltarea capacității de inovare și un schimb de cunoștințe, expertiză și resurse cu parteneri din alte regiuni europene

Pași de urmat

IMM-urile interesate trebuie să parcurgă o serie de etape pentru obținerea finanțării:

  1. 9 mai-16 septembrie Depunerea şi evaluarea formularului de preînscriere la Secretariatul Vinnovate
  2. Septembrie – octombrie: Start depunere cereri de finanțare la nivel regional Nord-Est
  3. Octombrie – decembrie: Evaluarea cererilor de finanțare (propunerilor regionale) Nord-Est
  4. 16 decembrie: Reuniunea de consens pentru decizia de finanțare
  5. 18 decembrie: Comunicarea privind selectarea proiectelor pentru finanțare
  6. Februarie 2025: Semnarea acordului de consorțiu și a contractului de finanțare

Alte detalii, aici.